võileibade VÕILEIB

Kairi Tähe

Kes meist ei armastaks musta rukkileiba? A kes meist ei armastaks reisida? Ja kes meist ei armasta seda esimest ampsu rukkileivast kui oled pikalt Eestist eemal viibinud ja juba kaua-kaua sellest salamahti unistanud? 

Mäletan, et kui olime mitmeid kuid Eestist ära ja kojusõit hakkas lähemale jõudma, tegin igal öösel nimekirja toiduainetest, mida lähen Rimist soetama, kohe kui tagasi kodumaal olen. Rukkileib ja verikäkk olid alati esikohal ja mis seal salata, siiani on. Ja kuriooseks teeb selle veel tõsiasja, et rukkileiba olen ostnud nii oma miljon korda, verikäkki, aga mitte ühtegi. Mis sest, et koguaeg isutab, aga mulle vist meeldib see mõte, et some of our prettiest days are still ahead. 

Täna ma tahaksin jagada retsepti ühest ultimate võileivast. Ma tegelikult ei teagi kas see sai alguse Pätsi rukkileivast, Mari-Liis Iloveri kokaraamatust või hoopis nendest lihapallidest, mille retsepti ma samuti siin  blogis olen jaganud? 

Aga ehk polegi vahet millest see just alguse sai, tulemuseks oli aga üks paganama hea võileib. Ja ära saa valesti aru, olen kindel, et ka Sina oskad häid võileibu teha, aga mul on mõned kiired salanipid, mida hirmsasti tahaksin jagada. 

Marineeritud sibul ja kodused kartulikrõpsud

Kes meist ei armastaks musta rukkileiba? A kes meist ei armastaks reisida? Ja kes meist ei armasta seda esimest ampsu rukkileivast kui oled pikalt Eestist eemal viibinud ja juba kaua-kaua sellest salamahti unistanud?  Mäletan, et kui olime mitmeid kuid Eestist ära ja kojusõit hakkas lähemale jõudma, tegin igal öösel nimekirja… õhtusöök. võileibade VÕILEIB European
mitmele: 2 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

sul on vaja:

Marineeritud punane sibul (mu lemmik)

1-2 punast sibulat

1 tl suhkrut

paar keermet värskelt jahvatatud musta pipart

3-4 spl oliivõli

2-3 spl palsamiäädikat / punase veiniäädikat

näpuotsatäis soola

Kodused kartulikrõpsud (Aitäh Mari-Liis Iloverile ja tema kokaraamatule, sest kohe kui seal neid nägin, pidin proovima. Tema küll küpsetas ahjus, mina õlis)

5-6 värsket väikest kartulit

250 ml päevalilleõli

rosmariini (võib ka kuivatatud olla)

meresoola

köögimandoliini ehk juurvilja lõikurit  (mina otsisin enda oma kaua-kaua, kuniks leidsin selle Rimist ja maksis 3,99 EUR ja olen väga rahul)

instruktsioonid.

Marineeritud punane sibul

Haki sibul ribadeks, sega kokku kõik marinaadi koostisosad ja lisa sibulale.

Pane kausile kile peale ja aseta vähemalt 30ks minutiks külmikusse.

Kodused kartulikrõpsud

Pese kartul ja viiluta mandoliiniga 2-3 mm paksusteks ümmargusteks rõngasteks. Ja vähemalt tunniks pane need KÜLMA vette likku. Minul olid nad isegi veidi rohkem, aga usun, et tunnist piisab.

Kuumuta kastrulis õli ja seniks kuni õli kuumeneb, võta kartulirõngad veest välja ja kuivata hoolikalt puhta käterätiku ning majapidamispaberiga. See osa protsessist on väga-väga oluline!

Pruunista õlis kuldpruuniks ja krõbedaks, võta vahukulbiga välja ja kuivata liigne õli jällegi majapidamispaberiga. Lisa näpuotsatäis soola ja veidi rosmariini.

Kuid pean hoiatama Sind kahe ohu eest -

1. Kuumenev õli võib veidi pritsida ja see võib äärmiselt ohtlik olla.

2. Need kartulikrõpsud on SÕLTUVUST TEKITAVAD!

Oma ultimate võileiva vahele pruunistasin mõned lihapallid (retsepti leiad siit - https://www.mustmakroon.ee/lihapallid-need-oiged/

ja lisasin pisut grillkastet ning salatilehti. Aga keegi ei keela Sul metsikuks minna ja lisada krõbedat peekonit, suitsusinki, värsket kurki, marineeritud kurki, jalapenosi...no go wild igatahes!

märkmed.

Nende lihapallidega on selline lugu, et mul on neid alati sügavkülmikus. Praen nad kergelt läbi (ilma riivsaiata) ja jahtunud kujul panen väikestesse minigrip kottidesse. Ja kui tahan neid kasutada, tõstan paar tundi enne külmikusse eraldi taldrikule sulama. Siis veeratan neid riivsaias ja pruunistan või sees kuumal pannil. Ruudile maitseb ja meile ka!

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri