Kardemoni ja väikese vimkaga vastlakuklid

Kairi Tähe

Oma elu esimesed 18 aastat elasin ma väikeses 12 korteriga kortermajas. Samasugune, kuid kollane maja oli vaid paari meetri kaugusel. Paarikümne meetri kaugusel asus lasteaed ja esimesed 2 klassi. Vaid paarsada meetrit edasi asus mõnus sadam koos muuliga ja mõnus liivarand võrkpalli väljaku ning ühe pisikese puidust mängutarekesega. Ja mis kõige parem, linn asus meie külast mitmekümne kilomeetri kaugusel. Seega oli linn meie jaoks nii kauge, et ei osanud me sellest rõõmu ega puudust tunda.

Selles kollases kortermajas elas minu parim sõbranna. Meil oli aastane vanusevahe, kuid olime kuni koolini nagu sukk ja saabas. Ja just temale ma mõtlesin, kui neid vastlakukleid valmistasin. Õigemini ühele päevale. Sellisele päevaule, mis ka pea 30 aastat hiljem rõõmu valmistab.

Oli talv ja meie olime siis umbes 4 ja 5aastased. Ja vastlapäev lähenes ja lähenes, kuid ilm oli umbes samasugune nagu sel aastal – mingit lund pole. Aga meie ajal oli meelelahutusee ja erinevate vidinatega lugu nagu lumega – neid lihtsalt polnud. Seega meie kaks punast salvokat koos meiega ootasid lund pikisilmi.

Ja vastlapäeva hommikul – hakkas lund sadama! Paksu valget lund! Ma mäletan seda tunnet nii eredalt, seda siirast rõõmu! Me veetsime terve päeva mäel ja iga kord kui mäest alla sõitsime tegime Kodus ja Võõrsilt Collen’i järgi, kes tuppa astudes alati peenel häälel HELLOOOOO hõiskas.

Aga nüüd vastlakuklitest. Lisasin veidi sütt ja pisut kardemoni. Ja tulemus oli suuuuuu-re-pärane!

minu pisike maiasmokk Ruudi

Kardemoniga vastlakuklid

Oma elu esimesed 18 aastat elasin ma väikeses 12 korteriga kortermajas. Samasugune, kuid kollane maja oli vaid paari meetri kaugusel. Paarikümne meetri kaugusel asus lasteaed ja esimesed 2 klassi. Vaid paarsada meetrit edasi asus mõnus sadam koos muuliga ja mõnus liivarand võrkpalli väljaku ning ühe pisikese puidust mängutarekesega. Ja mis… magustoidud. vastlakukkel, blackfood, semla, buns, European
mitmele: 3 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

sul on vaja:

250ml sooja vett

400gr jahu

50gr suhkur

100gr võid (toasoe)

5gr soola

25gr pärm

1 munakollane

1,tl kardemoni

 

instruktsioonid.

Sega kokku pärm, sool ja suhkur. See aitab pärmil aktiveeruda, mis ongi baas eriti pehmete kuklite valmistamiseks. Ja muidugi VÕI, või on ka väga oluline!

Seejärel sega kokku piim, pärm, jahu ja ülejäänud komponendid.. Ning toasoe või (mina tükeldan või väikesteks tükkideks, siis on hea taignasse segada. 

Viimasena lisa kardemon ja jäta taigen puhta rätiku all sooja kohta kerkima. 

Vastlakuklite taigen peaks jääma pigem pisut vedelelam. 

Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks, enne kui sellest pallid veeretad. 

Mina jätan ka pallid veel 10-ks minutiks kerkima enne kui neid küpsetama asun. 

Seejärel küpseta 180 kraadi juures ca 10 min. 

Kreemi jaoks vahusta toasoe toorjuust (200gr) koos külma vahukoorega (200ml). Lisa 1-2 spl suhkrut ja pisut sidrunimahla. 

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri