Ehkki ma kirjutan seda lugu paar päeva enne jõule, kujutan ma elavalt ette kuidas jõululaupäeval mu ema oma kuulsat seapraadi, praekapsast ja ahjukartuleid küpsetab. Ja tema kaste, oh see tema kuulus praeleemest kokku keedetud kaste. Nii rikkalik, täidlane ja lihtsalt erakordne!
Ta paneb alati lauale oma kuulsa punase aisakellade ja pisikeste roheliste kuuskedega jõululina ja iga kausiga saab laud viimse sentimeerini kaetud. Kui ma õigesti mäletan, on see laudlina tõeline perereliikvia, sest see on meie jõululauda katnud ka siis kui olin 9-aastane. Ja 10 ning 20-aastane. Ja loodetavasti ka sel aastal, kui olen 33-aastane. Ja siis tuleme meie, minu vend oma suuremate ning väiksemate jubinatega ja sel aastal on ka meie peres juba 4 päris inimest, sest pisikesest beebi Norast on sirgumas üks aastane ütlemata rõõmus väike inimene.
Ja kõik algab. Liha on nii pehme, et nuga on üleliigne. Kergelt söestunud ahjukartulid, marineeritud kõrvits, verivorstid, isetehtud pohlamoos ja lõpuks kaste, mis on nii rikkalik ja maitseid täis, et sellest võiks vabalt ühe eraldi käigu teha.
Ühel hetkel avastad, et oled salaja oma püksinööbi avanud, mis võiks tähendada normaalses maailmas, et aitab, aga ei, see ei hoia sind tagasi. Taldrikud on küll tühjaks söödud, aga näppudega nokid edasi pisut siit kausist ja sealt. See ongi meie jõul. Maitsev ja rikkalik, koos kõige kallimatega ja arvatavasti 5 üleliigse lisakiloga, mis me endale kõik kaasvarana kaasa saame.
Aga nüüd sushist. Õigemini verivorsti-sushist.
Ei, mina ei tulnud selle peale. Kuulsin sellest juba 10 aastat tagasi ja minu arust on see lihtsalt geniaalne! Parim jõulujärgne retsept, kus saab kõik ülejäägid kasutada. Lisaks on lastel lõbus seda teha, mis on juba iseenesest suur boonus.
Meie tegime seda sel korral alt naabripoistega – Kusti ja Ollega.
2-3 pakki Rakvere praesibulaga verivorsti (võib muiudgi kasutada ükskõik millist) 1 pakk norilehti pohlamoosi marineeritud kõrvitsat peekonit kurki jõhvikaid (kui on) sushi matt Töökäik on lihtne. Küpsta verivorstid vastavalt pakendil oleval juhendile. Lase korralikult jahutda ja võta verivorstidest kogu sise välja, nii et vaid nahk jääb alles. Pane lauale valmis kõik komponendid, mida soovid sushi sees kasutada. Kui verivorsti sisu on jahtunud, aseta lauale norileht. PS! Vaata, et karedam pool jääks pealmiseks pooleks ning siledam pool allapoole. Laota sisu norilehele ühtlaselt ja jäta ülevalt 2-3cm vabaks. Keskele pane meelepärast täidist - marineeritud kõrvitsat ja pohlamoosi. Kurki ning kõrbedat peekonit. Tee vabaks jäänud norilehe äär pisut märjaks ja keera mati abil sushi rulli. Ja voilaa, valmis! Postitus ja retsept on tehtud koostöös Rakvere LK-ga. sul on vaja:
instruktsioonid.
märkmed.