Peedine pitaleib ja vürtsikas Kaukaasia grill-liha

Kairi Tähe

Ehkki Kaukaasias on pitaleib palavalt armastatud kaaslane toidulaual, ei ole tänane retsept traditsiooniline armeenia leib. Siiski, kogu see pita- ja lavašimaailm on omane nii Vahemere kui ka Armeenia köögile ja sel korral jäin jälle truuks oma Kreeka armastusele. Seetõttu on minu tänane retsept mitte õhukeseks rullitud taigen, vaid pigem paksem ning pehmem pisike ovaalne #jumalus# ning täidetud veel parema kraamiga.

Fun fact – Alates 2014. aastast on traditsiooniline armeenia leib kantud UNESCO kultuuripärandi nimekirja. Toote retsept, ajalooline ja kultuuriline tähtsus on oluline mitte ainult Armeenia, vaid ka rahvusvahelise üldsuse jaoks.

Peedi ja ürtidega pitaleib

Ehkki Kaukaasias on pitaleib palavalt armastatud kaaslane toidulaual, ei ole tänane retsept traditsiooniline armeenia leib. Siiski, kogu see pita- ja lavašimaailm on omane nii Vahemere kui ka Armeenia köögile ja sel korral jäin jälle truuks oma Kreeka armastusele. Seetõttu on minu tänane retsept mitte õhukeseks rullitud taigen, vaid pigem paksem… Eelarve >10 EUR Peedine pitaleib ja vürtsikas Kaukaasia grill-liha European
mitmele: 3 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

sul on vaja:

250-280gr jahu

7gr kuivpärmi või 25gr presspärmi

1 spl suhkrut

0,5tl soola

150ml käesooja vett

2 väiksemat keedupeeti

2 küüslauguküünt

punt tüümiani

punt rosmariini

3-4spl oliivõli

 

instruktsioonid.

Kui kasutad presspärmi

Sega presspärm soola ja suhkruga. Seejärel vala peale soe vesi, et kõik omavahel seguneks ja et pärm saaks hakata oma maagiaga pihta. 

Kuivpärmi puhul sega kokku kõik kuivained ja seejärel soe vesi. Sõtku seni kuni taigen hakkab moodustama. Veel enne kui taignen on täielikult moodustunud (ehk lööb külgedelt lahti) lisa hea suur törts oliivõli. 

Pisut oliivõli pane ka selle poti põhja, kuhu taigna kerkima jätad. Kergita soojas kohas rätiku all ca 60 min. 

Samal ajal valmista ette peedisegu ja selleks on kaks võimalust  -

  1. pane peedid koos küüslaugu ja ürtidega köögikombaini
  2. riivi kõik komponendid

Kui taigen on kerkinud, kalla see jahusele tööpinnale ja sõtku sisse peedisegu. Minul oli vaja lisada ca 20 grammi jahu juurde, sest vastasel juhul jäi taigen liiga niiske. Tõde peitub muidugi selles, et mida vähem jahu sa lisama pead, seda parem on. 

Seejärel jagasin võrdseteks osadeks ja rullisin üsna õhukesed (ca 2-3cm) leivakesed. Griilisin need oma gillpannil 2-3 minutit kõrgel kuumusel ja valmis nad olidki. 

Täidise superkangelaseks olid meil sel korral Rakvere LK Kaukaasia maitsesarjast grill-liha. 

Kastmeks oli ca 70gr kreeka jogurtit, 2-3 spl sidrunimahla, 2-3 spl magusat tšillikastet, veidi mett ja soola. 

PS! Meie Instagrami kontol käib koostöös Rakvere LK-ga üks mõnus ja maitsev loos.

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri