Miskitpärast mul isutas juba mitmendat nädalat maksa järele. Jah, sa lugesid õigesti, MAKSA järele. Sellesama maksa, mille suur fänn ma pole kunagi olnud. Maksakaste ei ole minus kunagi erilisi tundeid tekitanud, kui siis pigem külmavärinaid. Ja see kummaline tunne, et tahaksin maksa, oli ikka päris ootamatu. Aga mis seal ikka, teeme ära!
Maks tegelikult on väga kasulik. Õigemini selle mõõdukas tarbimine. Maks sisaldab palju kasulikku: valku, A-vitamiine ja B12-vitamiini, samuti foolhapet. Mineraalelementidest on maksas rohkelt fosforit, kaaliumit, magneesiumi ja rauda, ka tsinki ja vaske. Maksa valguline koostis sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid.
Kuna lapsed on kodus, siis oli kohe omast käest võtta kaks abikokka. Tegime kõrvale vesikringleid ehk bagel’eid, aga nendest juba järgmises postituses.
500gr maksa (mina kasutasin Rakvere LK oma) 100gr tooruitsupeekonit 1 liiter piima punt meelepäraseid ürte, meie kasutasime tüümiani paneerimiseks jahu, soola ja pipart praadimiseks õli kastmeks - 3-4 punast sibulat peotäis jõhvikaid 1 klaas punast veini 4-5spl vahtrasiirupit või 2spl mett 60ml palsamiäädikat (balsamico) Esmalt puhasta maks. Pese külma vee all ja puhasta korralikult kõõlustest. Seejärel jäta 4-5 tunniks (kuni 24h) piima ja ürtide sisse likku. Kui maks on piisava ajas piimas leotatud, võta välja ja kuivata korralikult majapidamispaberiga. Seejärel võta ette jahu ja maitsesta see korralikult soola ja pipraga. Paneeri maks kergelt jahus ja pane praadimiseks kõrvale. Aja pannil õli kuumaks. Mina lisasin õli maitsestamiseks veel paar kergelt lömastatud küüsaluguküünt ja tüümiani oksad. Esmalt pane pannile peekon. Kui peekoni rasv hakkab kergelt sulama ja peekon pruunistama, siis lisa juurde paari kaupa maksa viilud. Prae maks mõlemalt poolt 2-3 minutit ja tõsta kõrvale. Oluline on ka see, et sa ei viilutaks maksa väga õhukeselt, 2-3cm paksus on minu arust ideaalne. Kui maks praetud, võta ette kaste. Selleks viska samale pannile viilutatud punane sibul ja jõhvikad. Lisa juurde klaasike punast veini ja palsamiäädikas. Maitsesta vahtrasiirupi või meega. Alanda kuumust ja lase sel nii umbes 20 min vähemalt podiseda. Maitse, kas vajaks veel magusat või pigem haput. Vala hautatud sibul koos kastmega maksale peale ja naudi. Nagu öeldud, meie tegime kõrvale bagel'eid ja serveerisime maksa koos nendega. Ülimaitsev! Antud postitus on tehtud koostöös Rakvere LK-ga. sul on vaja:
instruktsioonid.
märkmed.