Kui keegi ütleb, et määrid liiga palju võid oma leivale, ära räägi temaga enam. Sa ei vaja sellist negatiivsust enda ellu.
Ma olen tihti tabanud end mõttelt, et miks me küll töötame nii palju. Ajal ja ajastul, kus oleme alati kättesaadavad teiste jaoks, unustame tihti ära iseenda. Me lihtsalt justkui kaome infomüra sisse ära ega saa sellest ise üldse aru.
Mu kadunud vanaema tegi võid alati väikeses liitrises purgis. Ta võis seda oma põlvede peal loksutada tunde, ilma et oleks kordagi virisenud, et käsi on väsinud või selg kange. Väike ruuduline rätt põlvedel, väiksed kortsus käed ümber purgi, ja nii ta oli, täitsa oma maailmas.
Ei kuulnud ta uksekella ega telefonihelinat. Aga meid ta kuulis, kui suure kisaga üle ukseläve astusime. See võis olla tingitud sellest, et tema Tipu kuulis meid alati ammu enne seda, kui olime hoovi sisse pööranud.
Kookisin sahvrist välja vana võimasina ja tundsime koos emaga end mõlemad väheke nii, nagu veidi petaks, kuid teame, et püsivust põlvede peal purki loksutada meil kummalgil pole. Polnud meil kõige lihtsam ka võimasinat keerutada, sest vahepeal helises telefon oma kolm korda, onu Tom tuli kohvile ja leidsime veel mõned vabandused, miks korraks masin seisma jätta.
Aga või saime me tehtud. Leivad ka. Ja oh kui maitsev see kõik oli! Leiva tegime lisanditeta, aga või maitsestasime pekanipähklite ja aprikoosidega, teise jao mustade oliivide ja päikesekuivatatud tomatitega, veel tuli idee lisada sidrunikoort ja tilli ning üks kombinatsioon sai maitseks apelsinikoort ja jõhvikaid.
sul on vaja:
21 liitrit lüpsisooja piima. Jah, Sa loed õigesti. Minu vanaemal on alati lehmad olnud ja seepärast ei olnud me nõus ka võid tegema kuidagi teistmoodi kui ikka nii, nagu tema seda tegi. Seepärast otsisime välja kohalikud Võiste talumehed, kes lahkesti olid nõus meile andma 21 liitrit lüpsisooja piima.
instruktsioonid.
Jätsime oma piimamannergu 24 tunniks hapnema. Et protsess kindlasti õnnestuks, siis lisasime vanaema hin- naliste teadmiste põhjal piima hulka ka klaasitäie päris hapupiima.
Järgmisel hommikul riisusime piimalt kollakama hapu- koore. Nii umbes kaks liitrit. Ja valasime selle võimasinasse ning segasime koore võiks.
Mõned lemmikumad maitsevõi retseptid-
Tillivõi sidruniga
1 sl peeneks hakitud šalottsibulat 1 sl peeneks hakitud värsket tilli 1 sl peeneks hakitud terapipart
1 sl riivitud sidrunikoort
Puuvillja-pähklivõi
2 sl peeneks hakitud kuivatatud aprikoose 1 sl peeneks hakitud musti oliive
1 sl peeneks hakitud murulauku
1 sl peeneks hakitud pekanipähkleid
Vahemerene küüslauguvõi
1 sl peeneks hakitud päikesekuivatatud tomateid
1 sl peeneks hakitud musti oliive
1 sl peeneks hakitud värsket punet 0,5 sl peeneks hakitud küüslauku
Jõhvikavõi
1 sl peeneks hakitud jõhvikaid 1 sl vahtrasiirupit
1 sl riivitud apelsinikoort