Ahjutomatine pasta ehk eksperiment alga!

Kairi Tähe

Minu ema on väga hea kokk, suurepärane isegi. Ja üldiselt nii palju kui ma oma lapsepõlvest mäletan, mäletan, et ilma hommikusööki söömata, keegi kooli-tööle-lasteaeda ei läinud. Veel tänagi, kui mina olen 32 ja mu vend on 40, siis mu ema meid enne maalt ära ei lase, kui kõhud täis. Hommikud nende juures on eriti mõnusad, sest kellele ei meeldiks ärgata kohvi- ja pannkookide lõhna peale. Ükskõik kui vana sa ka poleks.

Eks me selle geeni olemegi mõlemad oma vennaga emalt pärinud. Oma isa retsptivaramus on alati esikohal olnud plohv, kuid selle valmistamist ma ise veel ette võtnud pole. Küll aga on see ainuke toit, mida meie isa on meilevalmistanud ja ma arvan, et kuna see on tal alati nii hästi välja tulnud, ei ole ta pidanud mõistlikuks midagi muud katsetada. Miks muuta asja, mis toimib, eks?

Aga milleni ma jõuda tahan? Tegelikult ühe tõdemuseni, milleni ma ise jõudsin paar aastat tagasi ja mille eest ma pole piisavalt tänulik olnud – mul lihtsalt tuleb söögitegemine kergemini välja kui paljudel teistel emadel-pruutidel-vanaemadel. 

Mulle helistavad tihti mu sõbrannad ja küsivad nõu, mida süüa teha või kuidas ma midagi teen. “Hei, ma olen siin poes, kuidas sa seda kanapastat tegid?” – täiesti tavaline kõne minu jaoks. Või ma olen sõbranna juures, kes maadleb järjekordselt igapäevase küsimusega – “Mis õhtusöögiks saab?”

Ja nii tuligi mul mõte teha üks eksperiment. No kas ta just ekperiment on, aga päris huvitav oli ja maitsev ka!

1 ahjupott, 5 lihtsat koostiosa ja eelarveks vähem kui 10 EUR.

Meie pere sõi õhtusöögiks ja järgmise päeva lõunaks ka.

NB! Kui sul on mõttes neid retsepte järgi katsetada, siis peaksid teada, mis minu maitseaineriiulis alati on –

kvaliteetne oliivõli, erinevad äädikad (palsamiäädikas, tavaline äädikas, valgeveiniäädikas), soola- ja pipraveskid, kuivatatud pune ja tüümian ning suhkur. Ja 95% juhtudest on mul alati ka sidrunit. Külmikus on mul alati päikesekuivatatud tomateid ja vähemalt üks tomatipasta või konservtomatid. Viimasel ajal on mul alati ka pestot, äga äkki on see seepärast, et võitsin ühe Gourmante loosimängu 🙂

Ahjutomatine pasta

Minu ema on väga hea kokk, suurepärane isegi. Ja üldiselt nii palju kui ma oma lapsepõlvest mäletan, mäletan, et ilma hommikusööki söömata, keegi kooli-tööle-lasteaeda ei läinud. Veel tänagi, kui mina olen 32 ja mu vend on 40, siis mu ema meid enne maalt ära ei lase, kui kõhud täis. Hommikud… Eelarve >10 EUR Ahjutomatine pasta ehk eksperiment alga! European
mitmele: 4 ettevalmistus: küpsetamine:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

sul on vaja:

1 pakk täistera pastat (mis iganes pastasort sulle ja su perele meeldib)

4-5 ploomtomatit

500gr kirsstomateid

1-2 punast sibulat

2 küüslauguküünt

peotäis päikesekuivatatud tomateid

2-3spl pestot (valikuline, ehk kui külmkapis leidub või blender käepärast)

150gr kõva juustu (paremesani)

oliivõli

palsamiäädikas

värsket basiilikut

sool, pipar, suhkur

Kapsasalat

1/4 värske kapsas

1 spl äädikas

1 spl suhkur

2-3 spl oliivõli

näpuotsatäis soola

instruktsioonid.

Pane pasta keeduvesi keema. Kui vesi keema on hakanud, lisa pasta ja sool. Minule meeldib lisada ka pisut oliivõli, aga see on valikuline, ehk tee nii kuidas oled harjunud oma lemmikpastat keetma.

Keeda vähemalt 1 minut vähem kui paki peal öeldud.

Pane ahi tööle - 200 kraadi

Viiluta tomatid sektoriteks, kirsstomatid võid ka lihtsalt pooleks hakkida.

Haki sibul ja küüslauk.

Päikesekuivatatud tomatid võid lihtsalt jämedalt viilutada, korrapärasust pole tarvis 🙂

Pane kõik oma lemmikahjupotti. Piserda üle oliivõliga, lisa 3-4 spl palsamiäädikat

1,5 spl suhkrut, 0,5tl soola ja mõnusalt värskelt jahvatatud musta pipart.

Haki värske basiilik ja kui Sinu maitseainete riiulis leidub ka kuivatatud punet või tüümiani, võid ka seda teelusika jagu lisada.

Küpseta umbes 30 min.

Kui pasta on valmis, kurna ja kindlasti jäta alles umbes tassi jagu keeduvett. Seal on palju tärklist ja see teeb su pasta eriti kreemiseks.

Kui tomatid valmis, tee need kahvliga pisut katki. Kalla kõik potti, lisa juurde värskelt keedetud pasta ja umbes pool klaasi pastakeeduvett. Lisa peotäis riivitud parmesani ja veel pool peotäis värskelt hakitud basiilikut. Lase korraks keema ja serveeri koheselt.

Mina panin veel lõpuks enda potsjonile lusikatäie pestot, mille valmistasin ülejäänust basiilikust. Pisut veel parmesani ja foodgasm voilá!

Kapsasalatiks haki kapsas ja sega kokku äädikas-suhkur-sool-õli. Väga lihtne!

märkmed.

5 peamist koostisosa - tomatid täisterapasta parmesan basiilik värske kapsas Kogusumma jääb kindlasti alla 10 EUR

Ehk pakub huvi ka:

Kommenteeri